сряда, 2 януари 2008 г.

„Мръсен Петрол” или дружбата "Лукойл"-"Петрол"

Натъкнах се, по-точно от лятото насам, съм свидетел на една несправедливост, която чудно защо се радва на особен медиен комфорт! Преди известно време бензиностанции „Лукойл” - http://www.lukoil.bg/ щедро раздадоха карти с отстъпки на свои клиенти, които варират от по 2 до 5 стотинки на литър. След това още по-щедро отстъпиха повече от половината си бензиностанции (емпирично наблюдение) на друга фирма от бранша – „Петрол” - http://www.petrol.bg/ . Дотук всичко звучи кофти, но не особено необичайно за нашите ширини. Възмутителното обаче тепърва предстои: не само че „петролското” гориво се настани в колонките на „Лукойл”, но цялостното оформление на бензиностанциите не се промени! Така бензиностанциите изглеждат досущ като „Лукойл”, но клиентите остават измамени, защото се оказва, че те са на „Петрол”! Никъде не намирам официална информация за новата фирмена политика.

Моят опит

След първите няколко пъти, когато със зяпнала уста научавах, че видиш ли съм влязла в „Петрол”, въпреки че навсякъде има комбинацията от цветове и логото на „Лукойл” – и по козирката, и по колоните, и вътре, и по костюмите на работниците, се научих да гледам за знака на „Петрол”, който е единствено видим на колоната на входа – да, бе, колко съм била тъпа да не забележа. Измамата обаче става все по-нагла! Онзи ден специално потърсих „Знака” с главно З на входната колона и след като подготвеното ми око не го съзря, реших да вляза. На касата получавам касова бележка от „Петрол”. Обзема ме тиха лудост. Спирам се и питам „Извинявайте, но бихте ли ми казали коя е тази бензиностанция”. С пренебрежение ми отвръщат: „Петрол”. Побеснявам и питам къде го пише. Казват ми „на входа”. Напуснах обекта и проверих обозначенията – пренебрежимо, да не кажа обидно малки. Побеснявам още повече. Връщам се и казвам, че това е подвеждащо за потребителя и искам да се срещна с управителя. Девойката зад касата изпада в истерия. Човек от опашката проявява съчувствие. Отнема известно време да се справя с него. Залавям се отново с госпожицата, която вече ми е сърдита. След кратка демонстрация на добронамереността ми към нея, тя ми отвръща, че го няма управителят. Питам към кого да се обърна. Няма отговор. Човекът от опашката смята, че упражнявам натиск върху нея. В този ключов момент се намесва и жената, която сипва бензин. Идва до мен, навира в лицето ми „бадж”, на който има двусантиметров надпис „Петрол”. Мисля си, че целта й е да ме изведе извън равновесие – от главата до петите е облечена в костюм на „Лукойл” с огромни надписи. Успява. Никой не обича да го правят на глупак. Дори и човекът от опашката. Гласът ми минава във фалцет – настоявам за лице за контакти и в отговор получавам адреса на централата на „Петрол”, както и покана да излезем навън – отправя я друга млада дама. Настоява да излезем навън. Там тя ми обяснява основите на новата фирмена политика. Казва, че вече има чист „Лукойл” , чист „Петрол”, и мръсен „Петрол”. Този, който изглежда като „Лукойл”. Мръсна работа. Благодаря и пожелавам весели празници. Аз често си повиквам, когато чувството ми за справедливост ме загъделичка, но не губя доброжелателност и добро възпитание.

Законодателен опит

Закона за защита на потребителя казва:

Чл. 38. (1) Заблуждаваща е всяка реклама, която по какъвто и да е начин, включително по начина на нейното представяне, подвежда или може да подведе лицата, до които е адресирана или достига, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение или по тези причини нанася или може да нанесе вреди на конкурент.

Чл. 68д. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) (1) Търговска практика е заблуждаваща, когато съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща или когато по някакъв начин, включително чрез цялостното й представяне, заблуждава или е в състояние да въведе в заблуждение средния потребител, дори и ако представената информация е фактически точна относно някое от обстоятелствата, посочени в ал. 2, и има за резултат или е възможно да има за резултат вземането на търговско решение, което той не би взел без използването на търговската практика.

Чл. 68ж. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Нелоялни търговски практики са и следните заблуждаващи търговски практики:

……………..

13. насърчаване на продажбата на стока или услуга, подобна на стоката, произведена от даден производител, по начин, който въвежда умишлено потребителя в заблуждение, като му дава основание да смята, че стоката е произведена от този производител, когато това не е вярно;

Европейският опит:

ДИРЕКТИВА 97/55/EО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 6 октомври 1997 година за изменение на Директива 84/450/EИО относно заблуждаваща реклама, която включва сравнителна реклама

ДИРЕКТИВА 84/450/ЕИО НА СЪВЕТА от 10 септември 1984 година относно сближаване на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите-членки, свързани със заблуждаващи реклами

2. 'misleading advertising' means any advertising which in any way, including its presentation, deceives or is likely to deceive the persons to whom it is addressed or whom it reaches and which, by reason of its deceptive nature, is likely to affect their economic behaviour or which, for those reasons, injures or is likely to injure a competitor;

3 коментара:

Анонимен каза...

"Лукойл"взима под наем някои от обектите на "Петрол".На тези обекти се продават горивата на"Лукойл",но обекта си е собственост на "Петрол".Служителите получават възнаграждението си от "Петрол"."Лукойл" плаща наем ,за да бъдат продавани горивата му.А това,че вие не сте успели да забележите разликата,не е по вина на служителите там.Преди да започне раздаването на картите за отстъпка,медиите разесняваха разликата между обектите.Дори във вестник "24часа" бяха снимали обект на "Лукойл" и обект на "Петрол"-"Лукойл",а върху снимките пишеше "тук ДА"-"тук НЕ".На тотема ,който е на входа на смесените бензиностанции,най-отгоре е логото на "Петрол".

Marina каза...

Така както описвате схемата, а и ако прегледаме сайта на Лукойл, би трябвало Лукойл и Петрол да са сключили договор за франчайзинг - Лукойл ползва мрежата на Петрол и не инвестира в закупуване на нови обекти, а дава лицензия за използване на своята търговска марка, know-how и т.н., срещу което обаче и Петрол плаща възнаграждение на Лукойл!Но това са вътрешнофирмени отношения.
Проблемите за мен като потребител са следните:
1. На сайта на Лукойл всички бензиностанции, за които казвате, че са собственост на Петрол, са обозначени като Лукойлски, с една и съща снимка са всички, следователно, би трябвало петролът, баничките, шоколадите и въобще всичко, което се продава там да държи едно и също качество и едни и същи цени, като на "чистия Лукойл". Тогава според мен това в пълна сила важи и за отстъпките...
2. Вторият проблем е, че ако се сипва Лукойлски бензин и се спазват правилата на Лукойл - всичко е наред. Но ако бензинът не е на Лукойл, не отговаря на неговите качества, не се спазва същата политика по отношение на клиентите, може с пълно основание да се счита, че това е заблуждаваща и подвеждаща реклама, която противоречи на Закона за защита на потребителя, тъй като цялостното оформление на бензиностанциите (на някои от тотемите стикерът на Петрол е с големината на човешка длан!) е на Лукойл.
Да, това, че не съм забелязала "разликата" НЕ е по вина на служителите, а на тези, които провеждат тази политика. И да, еднократното пояснение а ла "тука има" - "тука нема" не върши работа, защото цялостното оформление на обектите и рекламата, която перманентно стои там, забуждава.

Анонимен каза...

Здравей, marina! Напълно подкрепям изразеното от теб мнение. Не един път съм попадала в същата ситуация, и тъй като се имам за човек, който не е обхванат от завладяващото хората безхаберие, и се опитвам да отстоявам правата си.... имам следната идея - едно писъмце до "Господари на ефира" - може да решат да разнищят ситуацията... А може и да се стигне до по-големи стикери на Petrol например..
Спорен ден и безаварийно ! :-)