петък, 18 януари 2008 г.

Среща на върха "ex ДС&ex КГБ vsEU&US"

Изненадващо: Подписахме за "Южен поток"

Че за кого това е изненада? Може би заради това че само преди два дни Станишев заяви, че договор няма да бъде подписан? и тропаше с крак и казваше „Нито едно споразумение не може да бъде подписано на всяка цена“. Аз не мисля, че някой въобще се е съмнявал, че това ще се случи - в крайна сметка всички знаем каква е ориентацията на сегашната управляваща върхушка. Не твърде меко казано - беше ясно, че ще свалят гащите и ще се нагъзят. Голямо лицемерие - иначе бой голям кой да тича на срещите на ЕС и кой да подписва договорите и да се снима, но когато иде реч за конкретни дела в подкрепа на европейските политики - пак милата родна руска зависимост. Пак руските пари и интереси. В сегашния момент и щат на САЩ да станем, пак ще сме си проводник на руско влияние. Нищо че сме в ЕС сега, нищо че сме в НАТО. Нищо че имаше алтернативен проект Набуко за преодоляване на енргийна зависимост от Русия чрез внос на газ от Азия. Между друготo - подкрепян от ЕС и САЩ. Нищо че фактът, че България спомага засилването на руския енергиен монопол в Европа е top story на страницата на BBC . Но изненада няма - в крайна сметка настоящи и бъдещи енергийни олигарси се събраха да си разпределят настоящи и бъдещи финансови потоци. БСП-Газпром joint venture. Независимо колко време ще се задържат на власт - тази сделка ги подсигурява доживот.
"Българските интереси са напълно защитени, защото компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на наша територия ще е с 50% участие на България и 50% - на Русия, каза Станишев." ама това че до преди два дни България искаше 51% в частта на наша територия нищо не значи - не отстъпление няма. Е тва се вика гъвкавост на интереси - днес вече от интерес на България е 50 / 50. Ма тя българската дипломация и без това е знаменита.
"Веднага след като стана ясно, че сме склонили за проекта, министърът на икономиката Петър Димитров съобщи, че руската страна е предложила да поеме ангажимент да задоволи изцяло допълнителните потребности на България." Ама разбира се в интерес на България е нейната енергийна зависимост от руската федерация в това нямаме съмнение. "Ние не го поискахме, предвид на това, че разчитаме и на алтернативни източници и не бихме желали да се обвързваме едностранно с такава зависимост", каза той. Наистина трогателно. И доста дръзко. Браво. Жалко обаче, че шефът ти е на друго мнение. "Включването на България в този проект ще осигури и допълнителни количества природен газ за нашата икономика, а нуждата от това гориво ще се увеличава, каза премиерът Станишев."
Ами браво. US в заглавито стои не за САЩ, а за нас. защото аз не мисля, че този цирк, който се разигра последните дни, е в името на интересите на хората в България - не мисля, че е най-благоприятното решение от финансова гледна точка, не мисля, че е добро от гледна точка на световния имидж, на коректността към партньорите от организациите, в които членуваме, не мисля, че е добър дипломатически ход. не мисля, че е хубаво да се лъжат хората. така като чета във форумите - подобно е и общото впечатление, като разбира се има най-разнообразни и противни а това мнения. дано поне това ни остане. възможността да изказваме мнения. не се знае докъде ще достигне путнизацията на БГ.



3 коментара:

Анонимен каза...

Faktyt che te sa ni predlojili da ni 'zadovoljat potrebnostite' avtomatichno ni postavja v po-izgodna pozicia. sega ako stanishev malko se napravi za pred mediite ne samo Putin ami i medvedev ste dovtasa da ni se moli da ni zatovoljat. I nie ot neudobstvo, kvo da pravim - ste predlojim da zadovoljat celia EU.

Ama ubai hora sme bylgarite- obichame da zadovoljavame i da ni zadovoljavat.

A Nabuko e opera ot Verdi. :)
Trojanskija kon pyk se pojavjava samo v Iliada ot Omir.

Da jivei Bylgaria!

conservoir

Анонимен каза...

Daniel is ready to give his Bulgarian passport and citizenship to tatushka Putin, as a present...for the pipes. thanx a lot tatushka!

Анонимен каза...

На всичкото отгоре агент Гоце изразил надежда споразумението да бъде правилно възприето от българската общественост. Какво ли означава правилно според неговите виждания... сигурно иска да каже: Лелеее, само да не разберат защо всъщност подписахме, че ще ни избесят. Е тая далавера само да мине... и после може да започнем със Станишката да работим за интереса на народа.