събота, 23 февруари 2008 г.

За СУ с любов 1

Вече завърших СУ и като цяло се въздържам от отварянето на тази безкрааааайна тема. Факт е обаче, че все по-често се натъквам на все по-негативни отзиви и по блогове, и от приятели. А и Митето още не е завършил, пък имаше и неблагоразумието да запише втора специалност там, което скоро ще се поправи. Вчера отиде да се запише, въпреки че чете за държавни. Отказаха да му заверят книжката, защото я носи "индивидуално". Трябвало да се носят колективно вкупом. Заповед на Ректора. Естествено, оказа се, че такава заповед няма, разбира се, няма и решение на деканския съвет.. на какво точно се позовава администраторката, чието име е без значение, защото повечето приличат на нея в нежеланието си и високомерието, с което обслужват студентите. Не това е важното. Важни са няколко неща.
На първо място не мога да разбера защо СУ продължава да толерира този колективизъм за сметка на индивидуализма; така е не само по отношение на такива глупави административни въпроси. Може обаче в крайна сметка да не искам колегите да гледат моите оценки, ЕГН и др. или пък да не искам да общувам с колегите си - ако съм изряден, платил съм си таксата навреме и съм чакал на опашка, не виждам защо и насрещната страна не си изпълнява задълженията. За съжаление преподавателите също много често имат отношение към студентите като към... стадо. Рядко има индивидуален подход към отделните личности. Пример за това беше и церемонията по връчването на дипломите - на конвейр - на подиума сте 3-4 човека, стисват ти ръката и заминаваш.
Проблемът с администрацията е огромен, лошото е, че ръководството на СУ и студентите се примиряват с това. В един момент се получава така, че студентите обслужват комфорта и улеснението на администраторите в 3-часовото им приемно време, вместо обратното! Чакане по опашките, разправии, заяждане, разиграване... Всичко това не отговаря на претенциите на Университета, нито на съвременното развитие на технологиите и обслужването!
В тази връзка единици са и преподавателите, които се възползват от тези съвременни технологии. И въобще какво говорим, като голяма част от преподавателте не пращат дори имейли да уведомят за отсъствието си, камо ли за да изпращат материали, презентации, информация.
Тук обаче трябва да направя уточнението, че в моята специалност, която все пак е доста нова и преподават хора, които са с модерни идеи и доста широки познания за преподаването тук и в чужбина, конкретните критики по-горе не важат. Критиките ми по отношение на моята специалност са преди всичко по отношение на съдържанието на учебния план и дисциплини, т.е. от съвсем друго естество. Опирам гореспоменатите впечатления на преки посещения на лекции в ЮФ, на косвени реакции на приятели в СУ, както и на впечатления, добити в самия Университет - така например вчера видях на таблото залепен с дъвка лист, написан на ръка, в който студентка бе изляла гнева срещу преподаватели, които не уведомяват за отсъствието си и по този начин убиват желанието й да посещава дадени курсове.
Всичко това е много жалко, защото все повече хора си казват "уффф само веднъж да завърша", много хора вече дори се отказват да кандидатстват и губят интерес (приемните изпити са съвсем различна и също така пространна тема), немалка част се отказват и в хода на обучението си...
Нуждата от промени е належаща, защото от много кътчета в Университета лъха на комунизъм. А ако допреди това не е било толкова осезаемо - сега студентите имат възможност да пътуват п Еразмус и др програми и да правят сравнения.

Няма коментари: